fbpx
Innovex Fitness - De leverancier van professionele fitnessapparatuur

Gym Training Voor Hardlopers

Voor veel hardlopers is er niets prettiger dan de stoep. De zon en de wind in je gezicht, de gevarieerde omgeving en de verschillende oppervlakte-keuzes maken het buiten rennen de eerste keus. Het Nederlandse weer is echter niet altijd zo coöperatief en kan zorgen voor demotivatie en roet schoppen in trainingsschema’s. 

In dit artikel hebben we onze beste tips verzameld om je training tijdens die slechte weerdagen aan te passen en op het goede spoor te blijven met je fitnessdoelen.

Hersteltraining

Het veranderen van je routine zal je niet alleen energie geven, maar kan je ook een mentale pauze geven van je normale schema. Vooral als u verwondingen hebt die een rustperiode vereisen. Crosstraining in de sportschool met behulp van verschillende cardio- en krachtmachines is de sleutel om uw training op schema te houden.

hardlopers

Loopbanden

Verleg je training binnenshuis door je kilometers op een loopband te maken. Loopbanden zijn perfect voor precisietrainingen, omdat ze kunnen worden aangepast aan verschillende snelheden, hellingen en zeer specifieke intervaltraining. Ofwel door voorgeprogrammeerde sessies te gebruiken of door uw eigen sessies te ontwerpen. Een loopbandprogramma kan het strikte overzicht bieden dat je jezelf tijdens een sessie op de weg misschien niet zou geven (ook telt een loopband zeer nauwkeurig en houdt het pauzes bij).

Onderzoek heeft aangetoond dat de biomechanische verschillen tussen lopen bij hoge intensiteit op een helling en hardlopen erg klein zijn. Dit betekent dat lopen op hoge intensiteit op een steile helling net zoals rennen is, maar met een lagere impact. Helling lopen lijkt daarom op een herstelronde, waardoor gewrichten en spieren kunnen herstellen van een vorige termijn. Door de intensiteit op te voeren, kunt u dezelfde fitnessvoordelen krijgen zonder dat u daarna behoefte heeft aan herstel.

Arc- en crosstrainers

De Cybex Arc-trainer is een waardevol apparaat om te gebruiken in uw trainingsschema. Cross-trainers zoals deze houden zich bezig met de quads en glutes, maar zijn ontwikkeld om aanzienlijk minder impact op de gewrichten te hebben. Dit betekent dat het voor langere periodes kan worden gebruikt, zonder voor druk te zorgen op uw knieën, heupen en rug. Dit is ideaal voor hardlopers, omdat de helling geschikt is voor heuveltraining en deze kan nabootsen bij uithoudings- of intervalopties. Het variabele bewegingsbereik van de arc betekent dat deze crosstrainer er een is die hardlopers uitdagend vinden en dat is vaak de reden om de traditionele elliptische trainer niet te gebruiken.

gym training voor hardlopers

Snelheidstraining

Als het gaat om het trainen van je snelheid binnenshuis, zijn gebogen loopbanden, zoals de Speedfit Curved Treadmill, de ideale trainingstool. Ze zijn zelfgestuurd, dus er is geen gemotoriseerde ondersteuning, wat betekent dat je volledig controle hebt over de kracht die je in je training stopt. Snelheidsintervallen kunnen worden uitgevoerd zonder dat u vooraf hoeft te programmeren – spring er gewoon op en ga. Naast de fysieke kracht die je nodig hebt om in te zetten, stimuleren gebogen loopbanden een goed lopende vorm door een natuurlijke teen-hiel stoot. Dit heeft minder invloed op uw gewrichten en kan uw loopprestaties in de loop van de tijd verbeteren.

Roeiers

Indoor roeiers en bovenlichaam ergometers bieden ook een geweldige interval cross training tool. Ze hebben een lage impact, een hoge calorieverbranding en zijn geweldig voor het verhogen van de cardiovasculaire efficiëntie. Als u op zoek bent om een ​​paar kilo te verliezen voor de racedag of uw cardiovasculaire uithoudingsvermogen te verbeteren, zonder fysieke kilometers op de weg te maken, kunnen indoorroeiers de oplossing zijn die u zoekt.

gym training voor hardlopers

Krachttraining

Lange afstand en sprints vergen beide meer dan alleen uithoudingsvermogen en ervaring om te slagen. Kracht is een belangrijk gebied om aan te werken als u op zoek bent naar een persoonlijk record of afstand.

Functionele accessoires

Circuitroutines vormen een waardevolle aanvulling op je looptraining. Het gebruik van battle touwen, samen met suspension trainingssystemen, kettlebells, dumbbells en resistance bands geven je de perfecte gelegenheid om te werken aan de zwakkere aspecten van je lichaam en core.

Het vergroten van de kernsterkte vermindert het risico op letsel, met name tijdens hardloopevenementen voor lange afstanden, omdat het ervoor zorgt dat u overal de juiste vorm behoudt. Het doen van verschillende circuits kan met groot succes worden gebruikt om de meest saaie en repetitieve trainingsroutines op te krikken.

gym training voor hardlopers

Vrije gewichten

Het verhogen van de beensterkte moet ook een grote spelen bij het opstellen van uw trainingsschema. Sterkere benen zijn sneller en zullen je langer dragen, zodat je minder vermoeid raakt en vormverlies hebt.

Overweeg squats en deadlifts met losse gewichten, of voeg weerstandsmachines toe aan je trainingsprogramma, zoals de legpress en leg-extension .

Flexibiliteitstraining

Door aan sommige flexibiliteitsgroepslessen deel te nemen, kun je de eentonigheid van de training doorbreken. Hardlopers worden vaak aangetrokken door pilates en yogalessen als onderdeel van hun training, om zo gestructureerd te werken aan de kracht van de core en aan het stretchen om letsel te voorkomen.

Op flexibiliteit gerichte lessen zijn een geweldige, sociale manier om de tijd weg te nemen van de loopband of het krachtgebied, en om je lichaam te testen op potentiële zwakke plekken.

Dus, wanneer dingen niet volgens plan gaan of je een beetje extra motivatie / variatie nodig hebt, overweeg dan om deze alternatieve trainingsopties te introduceren om je gefocust te houden en je meest belangrijkste doelen te bereiken, want gym training kan dus zeer efficiënt zijn voor hardlopers.